Egy szeretetnyelven beszélünk?


[vifblike]

A szeretetünket kifejezni sokféleképpen lehet. A legismertebb amerikai író, párkapcsolati szakértő, Gary Chapman 5 féle szeretet kifejezési módot írt le, amelyek ismerete segíthet megtalálni a saját szeretet igényünket és a párunk szeretet igényére is fényt deríthetünk.

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak (pl: Milyen csinos ez a ruha rajtad!)
  • Minőségi idő (pl: Séta kettesben a Margit-szigeten és közben nem a telefonunkat nyomkodjuk.)
  • Ajándékozás (pl: Párunkat meglepjük a kedvenc csokijával)
  • Szívességek (pl: Tudjuk, hogy elfoglalt, ezért elhozzuk a tisztítóból az öltönyét.)
  • Testi érintés (pl: Egy simogatás, csók házi munka közben) A többit a fantáziátokra bízom! 🙂

Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél.

Az elmélet szerint, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól „beszéljük”.

Hogyan deríthetjük ki a társunk szeretetnyelvét?

Gary Chapman javaslata, hogy a másik ember szeretetnyelvét úgy próbáljuk felfedezni, hogy figyeljük meg, hogyan fejezi ki a szeretetét felénk és mások felé, valamint mi miatt panaszkodik a leggyakrabban, illetve mit kér leggyakrabban a tőlünk.

Lehet rosszul is kifejezni a szeretetünket?

 Az elmélete szerint az emberek természetes módon úgy nyújtanak szeretetet, ahogyan másoktól is várják annak kifejezését, tehát azt adjuk a másiknak, amire mi magunk vágyunk, és nem azt, amire ő vágyik. Megfelelő én közlésekkel és őszinte kommunikációval javíthatunk a problémán és így tényleg azt fogjuk adni, ami a másiknak örömet okoz és azt fogjuk kapni, amire igazán vágyunk.

Mit érdemes elkerülni?

Még a legjobb szándékkal is megesik, hogy nem azt kapjuk, amire vágyunk.  Ilyenkor a negatív, bíráló kommunikáció sértő és bántó lehet. Ezért, ha a párunk pl. cserepes virágot vett Nőnapra, akkor először is értékeljük a figyelmességét, dicsérjük meg és köszönjük meg a virágot, és csak utána jelezzük, hogy egy szál rózsának jobban örültünk volna. 🙂

Kívánom, hogy egyre több pár értse meg és beszélje egymás szeretetnyelvét!

[vifblike]