A nagy piros gomb


[vifblike]
  1. rész

Ha vizuális típus vagy, akkor a történet címe alapján most elképzeltél egy nagy piros kabát gombot. Megnyugtatlak, hogy nem egy klasszikus gombról szeretnék beszélni, hanem egy olyan nagy piros gombról, amit biztosra veszek, hogy Neked is van. Nem létezik, hogy ne legyen! Hidd el, hogy Neked is van.

Na jó, nem csigázlak tovább. Elárulom, mire gondolok.

“Nagy piros gomb” gyűjtőnév alá sorolom azokat a dolgokat, érzéseket, viselkedéseket, szituációkat, amelyektől kiborulsz, felrobbansz, elfüstölsz, elveszíted a kontrollt. Dereng már, hogy mire gondolok?

 Ezeket általában más emberek – a férjed, feleséged, gyermeked, szüleid, kollégáid, barátaid, szomszédod, és folytathatnám a felsorolást… – teszik eléd, váltják ki belőled. Te pedig kiakadsz, mint mindig, pedig már annyiszor megfogadtad magadnak, hogy nem húzod fel magad… és tessék, újra itt tartasz!

A kiakadás után jön a belső meccs. Magadban újra és újra lejátszod, hogy mit kellett volna mondanod, hogy kellett volna reagálnod. Jön a bűntudat, a lelkiismeret furdalás, a játszma, az önigazolás, hogy kinek volt igaza.

Ugye milyen ismerős???

A sebek elmélyülnek. Újabb csalódást okoztál magadnak, vagy az igazad védelme közben  megint megbántottad a másik felet. Megint elvesztettél egy csatát. Utálod az egészet. Neheztelsz magadra, haragszol a másikra. Áldozatnak érzed magad.

Hogyan kellene másképp csinálni?

Fejben már olyan jól ment, de a gyakorlatban újra nem sikerült. Ekkor jön az újabb fogadalom, legközelebb menni fog – mondod magadban. Nem fogok kiakadni. Nyugodt maradok.

Szerinted tényleg menni fog?

Sikerülhet, csakhogy ahhoz el kellene fogadnod pár dolgot. Nem megfogadnod!  ELFOGADNOD!

Elfogadnod magad és a helyzetet, az összes körülményt és szereplőt, aki benne van. Elfogadnod és megengedned magadnak és nekik, hogy úgy reagáljanak, ahogy reagálnak.

Azt mondani magadnak, hogy:

 Ezzel a kiakadással együtt is szeretem magam. Lehet, hogy most nem sikerült, de ettől még elfogadom magam.

Ez lenne az első lépés. Ne ítélkezz magadon. Vedd észre, hogy Te nem csak ez a stressz gombóc vagy. Rengeteg jó tulajdonságod van. Ráadásul egy ilyen kiakadás mögött mindig valamilyen szeretet(lenségi) konfliktus húzódik meg. Egy ilyen kiborulás mindig egy segélykiáltás is egyben.

Talán valami ilyesmit szeretnél üzenni:

Kérlek, értsetek meg.

Kérlek, vegyetek észre.

Kérlek, értékeljetek jobban.

Tartsátok tiszteletben a véleményemet.

Ezeket a mögöttes üzeneteket (segélykiáltásokat) a következő bejegyzésben fogjuk megvizsgálni.

Első lépésként tehát nem kell mást tenned, amikor valamelyik embertársad kiveri a biztosítékodat, mint hogy fogadd el magad a kiborulásoddal együtt.

Abban biztos lehetsz, hogy lesz alkalmad a gyakorlásra. Mert a piros gomb nyomogatók köztünk járnak. Te magad is közéjük tatozol. Éppen annyira tudsz felidegesíteni másokat, mint ők téged, csak ezt nehezebben veszed észre. 🙂

A következő bejegyzésben folytatjuk a megoldás keresését!

Addig is kérlek gyakorold az elfogadást!

[vifblike]