A kiégés, mint esély!


[vifblike]

Első olvasatra furcsának és ellentmondásosnak tűnhet ez a cím. Hogyan és mire lehetne esély a kiégés? Mit lehetne profitálni a kiégésből? Egyáltalán miből vehetem észre a kiégés jeleit? – teheti fel az olvasó jogosan ezeket a kérdéseket.

 Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg. 

Mindezek következményeként a munkahelyi és családi kapcsolatok felszínessé vagy éppen konfliktusossá válhatnak, a személyes szükségletek háttérbe szorulnak, és akár egészségkárosodás is kialakulhat (függőségek, alvásprobléma, táplálkozási zavar, pszichoszomatikus betegségek, stb.).

A kiégés bármely foglalkozási területen megjelenhet, ahol a munka érzelmi megterheléssel jár (orvosok, ápolónők, szociális segítők…stb.), de nem kizárólag a foglalkozással kapcsolatos érzelmi megterheltség folytán alakulhat ki a szindróma. Vannak olyan helyzetek (válás, hozzátartozó tartós betegsége, halál eset, anyagi bizonytalanság, kudarcélmények) amelyek megrendítik az ember lelki erejét.

 Tapasztalataim szerint azok az emberek is hajlamosak  a Burnout-ra, akik magukkal szemben túlzottan igényesek, folyamatosan nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben. A probléma feltárásában és kezelésében a páciensnek ajánlott külső segítséget kérni. Fordulhat a komplementer medicina felé (pszichiáter, pszichológus), megfelelő nyitottság esetén pedig a holisztikus gyógymódok is segíthetnek.

Az alternatív (holisztikus) szemlélet az egyént, mint test-lélek és szellem egységeként fogja kezelni. Ebben az esetben a kialakult állapot megértése is ugyanúgy a célok közé tartozik, mint gyógyulás. A páciens felismerheti, hogy melyek azok a viselkedési módok, szokások, nézőpontok, amelyek a helyzetét előidézték és fenntartják. A beszélgetések során tudatosítjuk, hogy milyen személyiségbeli, viselkedésmódbeli változtatásokra lenne szüksége, hogy sikeresen ki tudjon lábalni a helyzetből.

Ezért ez a címe az írásomnak, hogy A kiégés, mint esély!”. Ha a gyógyulás megértéssel és új minták beépítésével megy végbe, akkor a kiégés valóban egy esély, egy lehetőség, hogy minőségi változás következzen be az ember életében. A minőségi változás személyiség fejlődést is hoz magával, amit munkahely váltás, új hivatás kezdése, új kompetenciák tanulása fog követni.

A kiégés tehát egy új jövő lehetőségét rejti magában. Ezzel szembenézni nem kellemes, de mindenképpen érdemes! Aki már megtette, az tudja, hogy miről beszélek.

Ha a Burnout jeleit (tehetetlenség érzés, álmatlanság, folyamatos belső feszültség, pszichoszomatikus tünetek, konfliktusok, ingerültség…) véled felfedezni magadon, kérj segítséget bátran! Kovácsolj előnyt a hátrányból!

[vifblike]